• Op valutamarkten volgen handelaren het rentebeleid van centrale banken op de voet.
  • Duidelijk is dat er renteverlagingen op het programma staan in de VS en Europa, maar over de precieze timing houden centrale bankiers zich op de vlakte.
  • Intussen bewegen de dollar en de euro in een zeer smalle bandbreedte, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Het eerste kwartaal van 2024 is nog niet eens afgelopen, maar de valutawereld kijkt al vooruit naar 2025! Centrale banken aan beide kanten van de Atlantische Oceaan draaien namen om de hete brij heen, als het gaat om de timing van renteverlagingen.

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukte woensdag dat het een risico is om een renteverlaging te lang uit te stellen. De hoge beleidsrente zet namelijk een flinke rem op de economische groei in Europa. Maar tegelijkertijd stelde ze dat die eerste rentezet niet automatisch het startsein vormt voor meer verlagingen.

Woensdagavond maakte de Federal Reserve vervolgens bekend dat de Amerikaanse beleidsrente ongewijzigd blijft in maart. Tegelijk stuurt het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank aan op drie renteverlagingen dit jaar.

Een sterk draaiende Amerikaanse economie en een hoge loongroei zorgen ervoor dat de centrale bank geen haast hoeft te maken met het terugschroeven van de rente. Toch benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell dat een sterke arbeidsmarkt geen reden is om te wachten met een renteverlaging.

Dat laatste is een aanwijzing dat de beleidsrente in de Verenigde Staten waarschijnlijk toch nog voor de zomer een stapje terug wordt gezet. Op valutamarkten ging de dollar met een half procent onderuit na de woorden van Powell. Ten opzichte van de euro bleef de munt in de heel smalle bandbreedte, waarbinnen de dollar al vier maanden schommelt.

Het verschil tussen de laagste en hoogste koers in de afgelopen maanden is minder dan 4 procent. De afgelopen jaren komt het regelmatig voor dat de euro-dollarkoers met 10 procent of zelfs meer schommelt binnen enkele maanden.

Extreme rust op de valutamarkt

De lauwe reactie op het Fed-besluit past helemaal in het plaatje van 2024 dat handelaren de kat uit de boom kijken. Zelfs het besluit van de Bank of Japan (BoJ) om de rente voor het eerst sinds 2007 te verhogen, bracht de markt begin deze week al niet in beweging.

Eerlijk is eerlijk: het liet zich namelijk al heel lang uittekenen dat de Japanse beleidsrente eindelijk weer boven de 0 procent getild zou worden. De yen viel na de renteverhoging met een half procent terug, omdat de centrale bank aankondigde zich voorlopig gedeisd te houden.

Ondanks rentebeslissingen in Japan, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen wordt het opnieuw een heel rustige week in de valutawereld. Misschien zelfs wel te rustig.

Want de vorige keer dat er zo weinig gebeurde, was in de periode vlak voor het uitbreken van de coronacrisis. Mogelijk zet een onverwachte gebeurtenis – zoals een plotselinge wending in de Amerikaanse verkiezingsstrijd of een geopolitieke schok – de koersen later dit jaar alsnog in beweging. Het kan dan ook geen kwaad om nu vast de valutarisico’s af te dekken.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.